Biografie


2019

Op 6 oktober 2019 zijn de Bintangs opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame van de Dutch blues foundation.

 Omhoog
2018

Op 7 oktober werd het nieuwe album It's a nightmare gepresenteerd in het Haarlemse Patronaat. Bintangsfan Paul van Bruystegem, bassist van de Belgische band Triggerfinger, rijkte het eerste exemplaar uit aan Frank Kraaijeveld. Ex-Bintangs gitarist Jan Wijte was voor de gelegenheid overgekomen uit Frankrijk en speelde een set mee.

Op 1 mei overlijdt oud-Bintang Arti Kraaijeveld op 71 jarige leeftijd. Hij stond samen met Meine Fernhout en Frank Kraaijeveld aan de wieg van de Bintangs in 1961. Frank omschreef zijn overlijden als volgt: "Arti was een onnavolgbare gitarist en schrijver van hits als: 'Travelling in the USA' en 'Agnes Grey'. Zijn gitaarspel was explosief, zowel razendsnel als tergend traag. Arti behoorde tot de top van de Nederlandse gitaristen. Naast gitarist was hij ook een eigenzinnig beeldend kunstenaar. Maar boven alles was hij een gevoelig, charmant mens". "Zijn hart lag in Andalusië". While my guitar gently weeps!!!

 Omhoog
2017

Op 11 juni 2017 wordt bekend gemaakt dat Bintangs terugkeren naar hun roots; Een mix van rock, blues, ballads en rhythm & blues. Vanaf nu geen separate 'harde' en 'zachte' (BluesTrax) samenstellingen meer. Na een stabiele periode van 13 jaar wijzigt hierdoor de basis-samenstelling; De broers Maarten- en Gerben Ibelings nemen afscheid en gaan verder met hun eigen band 'Bad to the bone'. De Bintangs karavaan trekt verder met: Frank Kraaijeveld, Dagomar Jansen, Burt van der Meij en Marco Nicola (ex BluesTrax).

 Omhoog
2016

April 2016: In verband met de gezondheid is het voor Aad Hooft niet langer mogelijk om als drummer deel uit te maken van het Oertrax project. Aad wordt vervangen door drummer Burt van der Meij; Oertrax wordt BluesTrax. Aad Hooft maakte van 1968 tot en met 1974 deel uit van de Bintangs en later (vanaf eind jaren '90 van de vorige eeuw) als drummer bij het jaarlijkse 'Blues on the Ceiling-Project'. Ook Burt zat al vaker op de drumkruk bij Bintangs.

Op 29 en 30 januari wordt het 55 jarig bestaan gevierd met 2 optredens in de Nozem & de Non in Heemskerk.

 Omhoog
2015

Eind 2015 wordt er hard gewerkt aan het 55 jarig bestaan van de band in 2016.

Op 7 september overlijd geluidstechnicus en producer Jan Piet Exalto. JP, zoals Bintangs en anderen hem noemden, maakte de live-opnames in de PEN centrale in IJmuiden voor de LP 'BINTANGS'. Hij zorgde volgens Frank Kraaijeveld voor de meest opwindende registratie van een concert ooit: 'de sfeer droop ervan af'. De CD 'ALRIGHT ALRIGHT' werd in de Zeezicht Studio door JP opgenomen en geproduceerd. Daarna volgden 'LA FEMME SANS TETE' en 'DOC', de laatste werd met de mobiele studio van JP opgenomen.

Oud drummer Harry Schierbeek is begin januari 2015 overleden, hij was onder andere de drummer op het album 'Genuine bull' en een groot voorbeeld voor latere drummer Kees Brouwer.

 Omhoog
2013

Bintangs manager Bert van Gils sterft op oudjaarsdag 2013, na een kort ziekbed; Dagomar Jansen neemt tijdelijk het management op zich.

 Omhoog
2012

De legendarische LP's "Nightfighter"en "Mickey Finn" zien opnieuw het levenslicht maar nu in digitale vorm. Corazong brengt op 7 mei deze LP's uit op CD.

Op 7 maart, is Frank Kraaijeveld te gast bij tv programma De Wereld Draait Door. Bekende dj Giel Beelen wil oude rockers spreken over de hedendagse muziek. Frank zal ook kort wat akoestisch ten gehore brengen.

 Omhoog
2011

Presentatie Live CD Fifty Fifty (oud en nieuw werk) met dvd genaamd 'Beest' en 10" vinyl Fifty Fifty op 50-jarig jubileum Bintangs in Jubilieum in bijna uitverkocht Paradiso Amsterdam 26-2-2011. Presentatie boek Fifty Fifty, 50 Jaar Nederlandse Rockhistorie In 50 Korte Verhalen, geschreven door Frank Kraaijeveld, in het boek ook een CD met andere nummers uit Brennels.

 Omhoog
2010

De albums Night-Fighter (1979) en Mickey Finn (1980) worden door het label Corazong gezamenlijk heruitgebracht op één CD. Op 27 november maken de Bintangs in Brennels Buiten in Kraggenburg live opnamen voor de nieuwe CD die in 2011 als de Bintangs hun 50-jarig jubileum vieren gepresenteerd zal worden. Er wordt ook hard gewerkt aan een aantal andere zaken voor het jubileum zoals een boek.

 Omhoog
2009

In januari vinden de opnamen plaats voor de nieuwe studio cd Fire and Iron welke op 15 mei in het Patronaat gepresenteerd wordt. Van het succesalbum Genuine Bull uit 1975 verschijnt een deluxe editie.

 Omhoog
2008

Op 3 februari 2008 geven de Bintangs in Heemskerk een eenmalig concert dat geheel in het teken staat van de periode rond het eerste album Blues On The Ceiling uit 1969. De bezetting is zo authentiek mogelijk met Jan Wijte, Aad Hooft, Frank Kraaijeveld, aangevuld met Dagomar Jansen.

 Omhoog
2007

Op 28 maart overlijdt Gus Pleines op 58 jarige leeftijd na een kort ziekbed aan de gevolgen van een longembolie; Gus wordt in familiekring gecremeerd. Jan Wijte neemt in september afscheid in het Haarlemse Patronaat; Jan gaat zich in Frankrijk vestigen en opent daar met zijn vrouw een 'Chambre d'Haute'. De Bintangs bestaan vanaf september uit Frank Kraaijeveld, Gerben Ibelings, Maarten Ibelings en Dagomar Jansen (zang/ gitaar/ slidegitaar/ mondorgel).

 Omhoog
2006

Het jaar 2006 is het jaar van een nieuwe CD 'Doc' en de eerste Bintangs dvd 'Document'. Tijdens het 45 jarig jubileumfeestje in Beverwijk zingt broer Arty Kraaijeveld (die op bezoek is in Nederland) zijn nummer Agnes Grey met Frank voor een uitzinnige menigte. Ook op het Arrow Rock Festival laten de Bintangs zien wat ze waard zijn. Frank Kraaijeveld wordt genoemd maar krijgt geen ridderorde. Manager Paul Snijers vertrekt op zijn hoogtepunt na 7 jaar.

Voor het album Doc (april) maakt Frank Kraaijeveld 100 met de hand geschilderde hoesjes die worden toegevoegd bij de speciale editie van de cd. De Bintangs vieren het 45jarig bestaan met de dvd Document - 45 Years Of Rock 'n Roll. Op de dvd staat het concert dat de groep eerder in het jaar gaf in het Patronaat te Haarlem. Het schijfje bevat ook veel bonusmateriaal, zoals homevideo's, historische momenten, een live en on the road fotogallery en een tv-special over het 45-jarig bestaan die is uitgezonden op RTV-Noord-Holland.

 Omhoog
2005

In januari wordt Frank Kraaijeveld 60, en daarmee een levende legende. Dagomar Jansen, die al een tijdje als 'sidekick' actief was krijgt een vaste plek op het podium. De Bintangs bestaan weer uit 5 leden. Op 14 oktober neemt Robin Bodegom na 15 jaar afscheid als lichtman en crewmanager (een record). Ook wordt er hard gewerkt aan nieuwe nummers voor de in 2006 uit te brengen CD.

 Omhoog
2004

Het begin van 2004 wordt gekenmerkt door tegenslag, zanger Gus Pleines is ziek, optredens worden uitgesteld, verplaatst of geannuleerd. In maart wordt besloten om, terwijl Gus herstellende is, met 4 man op te treden in Hoorn.

Burt van der Meij, Jack van Schie en met hem Gus Pleines verlaten de Bintangs op 23 april 2004. Frank en Jan besluiten op zoek te gaan naar nieuwe muzikanten om de Bintangs voort te zetten.

De broers Maarten en Gerben Ibelings komen de band versterken wordt op 25 mei bekend gemaakt. Maarten speelt gitaar, Gerben wordt de nieuwe drummer. Er is dan nog geen beslissing genomen of er nog meer bandleden bijkomen. De planning is dat er in oktober weer opgetreden gaat worden. Na enige weken audities te hebben gehouden in juni en juli 2004 voor een 5e bandlid wordt besloten met 4 man verder te gaan. Ofschoon er een aantal aardige en gemotiveerde kandidaten voor zang/mondorgel waren, had geen van hen datgene waar de Bintangs naar op zoek waren. Het eerste optreden staat gepland voor 8 oktober 2004. Aan de reacties in het gastenboek te oordelen hebben de fans er zin in..

Hardenberg 8 oktober 2004: "De Bintangs zijn terug" en klinken als vanouds, laaiend enthousiaste reacties van de vaste fans in het gastenboek. Roadie Dagomar Jansen zingt een deel van de achtergrondvocalen en wordt vaste 'sidekick'. Ook het 'thuis publiek' in Het Patronaat reageert uitermate enthousiast. De Bintangstrein staat weer op de rails.

 Omhoog
2003

Op 15 januari wordt bekend gemaakt dat Burt van der Meij (Carlsberg, Bob Color, Workmates) de in november 2002 overleden Kees Brouwer als drummer opvolgt.

Op 20 maart 2003 geven de Bintangs hun eerste concert in de nieuwe samenstelling in het Haarlemse Patronaat.

Frank Kraayeveld, Gus Pleines en Jan Wijte leveren een muzikale gastbijdrage op het album "Marabella" van hun Platenlabel collega's The Shavers.

In oktober komt de verzamel cd 'Bintangs, The Complete Collection' uit. Deze cd bevat uniek materiaal uit de periode 1965-1973.

 Omhoog
2002

Het jaar 2002 begint met het uitkomen van de CD lafemme sans tête en de presentatie hiervan in een uitverkocht Paradiso. Hierop volgen Live-televisie-optredens bij Barend en van Dorp op RTL4 (Bij Barend en Van Dorp is deze avond ook Pim Fortuyn te gast, waardoor er 1.000.000 kijkers zijn) en meerdere malen bij Netwerk van de AKN op de publieke omroep. Ook TV-Oost heeft de bintangs in een spraakmakend TV-programma. Er is daarnaast veel aandacht op de Radio, waaronder een uitgebreid optreden bij Denk aan Henk op Radio 3 FM, zelfs de Arbeidsvitaminen hebben een live interview.
Enorme artikelen in bladen als: Aloha, Oor, Fret, Musicmaker en bijna alle grote landelijke dagbladen.

In juni wordt ter afsluiting van het seizoen 2001-2002 op Parkpop met zijn 350.000 bezoekers in Den Haag opgetreden.

Op 23 november komt dan het tragische nieuws: Bintangs drummer Kees Brouwer is vrijdag 22-11-2002 op 42 jarige leeftijd uit het leven gestapt. Kees wordt onder grote belangstelling begraven in Heemstede. De Bintangs kondigen een periode van rouw af.

 Omhoog
2001

Veertig (40) jaar Bintangs, hetgeen gevierd werd met een aantal belangrijke 'thuiswedstrijden' in een afgeladen Donkey Shot in Heemskerk, het Patronaat in Haarlem met de presentatie van het prachtige fotoboek "40 jaar Bintangs" en vooral in Het Kennemer Theater in bakermat Beverwijk, waar een speciaal "40 jarig jubileumconcert" werd gegeven met deelname van vele oud-Bintangs bandleden, zoals de drummers Jimmy Jansen, Aad Hooft en Harry Schierbeek.

Ook werd er ook gestart met de opnamen voor de nieuwe studio CD: La femme sans tête, opgenomen in de eigen Bintangs oefenruimte en waren er verder vele kranten-publicaties en radio-interviews, zoals een drie uur durende Bintangs-special op diverse lokale omroepen in Noord-Holland geïnitieerd door Radio Beverwijk. Ook waren er twee leuke TV-uitzendingen op de regionale zender TV Noord-Holland.

 Omhoog
2000

Grootse plannen worden gemaakt voor het 40 jarige jubileum wat in 2001 plaatsvind. Er wordt hard gewerkt aan nieuwe nummers voor een nieuwe cd en veel gespeeld.

 Omhoog
1999

Het beroemdste Bintangs album 'Genuine Bull' wordt opnieuw uitgebracht, ditmaal op cd. Er wordt zelfs vanuit de Verenigde Staten van Amerika enthousiast gereageerd.

 Omhoog
1996

Wat in 1985 in Paradiso gebeurde moet beter kunnen: De Bintangs spelen 5 uur achter elkaar (64 nummers) (ditmaal zonder gastmusici) in een uitverkocht Paradiso. Van dit optreden is de cd 'Dynamite night live at Paradiso' het resultaat.

 Omhoog
1994

Na drie jaar van veel touren door Nederland en Belgie is het tijd voor een nieuwe cd: Ruby Red Hot op het Haarlemse Bananas label. De Bintangs klinken volgens velen als nooit tevoren.

 Omhoog
1991

Nieuwe Bintangs cd 'Alright Alright' wordt opgenomen bij studio Zeezicht van vriend en ex Bintang Rob van Donselaar en uitgebracht op het Universe label. JP Exalto zit achter de knoppen en produceert mee.

 Omhoog
1989

Tijd voor een reünie van de Bintangs. Gus Pleines, Frank Kaaijeveld, Jack van Schie, Jan Wijte en Cees Brouwer komen bij elkaar voor 12 concerten in 12 provincies. Dit bevalt zo goed dat er besloten wordt gewoon door te spelen. Het zal 13 jaar zo blijven.

 Omhoog
1987

Ex-Bintangs Gus Pleines en Jack van Schie richtten 14All op (one for All) en toeren enige tijd met deze band. Het zal niet lang duren.

 Omhoog
1986

Frank richt de Frank Kraaijeveld groep en begint weer te toeren. Drummer Cees Brouwer (ex Van Dattum, Swingmen) wordt ingelijfd. De band speelt oud Bintangs werk en wat nieuwe nummers. De Kraaijeveld groep brengt geen elpees uit.

 Omhoog
1985

Tijd voor een sabatical periode: Legendarisch afscheidsconcert in Paradiso Amsterdam. Bijna iedereen die ooit wat met de Bintangs te maken heeft gehad speelt mee. In 1986 wordt deze opname als dubbelelpee uitgebracht onder de naam 'Bye Bye'.

 Omhoog
1982

De Lp 'Rockfield beauties' ziet het daglicht.

 Omhoog
1979

De in de eigen oefenruimte te Velsen-Noord opgenomen elpee 'Nightfighter' wordt uitgebracht. De single 'Snake in the grass' wordt net geen hit, ondanks aandacht van dan veel bekeken TV programma's als Countdown van Veronica tv.

 Omhoog
1977

Opname volgende elpee in Groot Brittanië. Deze keer word er in de Rockfield studio geproduceerd door Sean Tyla. Het resultaat wordt aangevuld met live opnames uitgebracht in 1978 onder de titel 'Bintangs'.

 Omhoog
1975

Opname 'Genuine Bull', geproduceerd door Steve Verocca (Link Wray) en opgenomen in Groot Brittanië. Op gitaar de dan nog jeugdige Jaap (Japie) Castricum.

 Omhoog
1974

Arti Kraaijeveld richt Carlsberg op. Frank keert terug naar de Bintangs en gaat samen met zanger Gus Pleines, gitarist Jack van Schie en drummer Harry Schierbeek. Met wat kleine wisselingen zal het 10 jaar zo blijven.

 Omhoog
1972

Frank en Arti Kraaijeveld verlaten de Bintangs en beginnen voor zichzelf; Circus Kraaijeveld. Gus Pleines en Jan Wijte blijven en gaan onverdroten verder.

 Omhoog
1970

Eerste top 10 Hitsingle: 'Travellin in the USA', geschreven door Arti Kraaijeveld. Bintangs toeren in Nederland en België, waar 'Riding on the L&N' en 'Travelling in the USA' top 10 hits waren.

 Omhoog
1969

De eerste elpee: 'Blues on the ceiling', zonder Arti Kraaijeveld.

 Omhoog
1967

Voorprogramma van de toen wereldberoemde Kinks. Bintangs spelen The Kinks volledig weg.

 Omhoog
1966

Voorprogramma van The Rolling Stones in Den Bosch.

 Omhoog
1965

Opname eerste single: 'You can't judge a book by looking at the cover'.

 Omhoog
1963

Uitvinding van de 'Hoogoven sound', Ruige en rauwe Rhythm & Blues. De Bintangs hebben hun muziekstijl gevonden. De optredens worden berucht.

 Omhoog
1961

Bintangs opgericht door Frank (bas, zang) en Arti (gitaar, zang) Kraaijeveld. Mede bandleden Meine Fernhout (gitaar) en op drums Jimmy Jansen. Repertoire in die tijd: Indo-Rock. Net als vele andere bandjes werden er covers gespeeld.

 Omhoog